Gyakori kérdések

A klíma bakapcsolása után furcsa szagot érez?

Előfordulhat, hogy különféle szagok áramlanak ki a beltéri egységből, ilyenkor hajlamosak vagyunk azonnal szerelőt hívni, azonban ezek a szagok az esetek többségében a helyiségben keletkező, és a légkondicionálón keresztül vissza fújt szagok, például a dohány szaga vagy egyéb szagok, amik a helyiségben keletkeznek. Megoldás lehet a mosható szűrők azonnali kitisztítása, illetve ha régen nem volt a készülék karbantartva, akkor a szakemberek által végzett karbantartás.

Nem hűt eléggé a klímaberendezése?

Először is ellenőrizze, hogy az ajtók illetve az ablakok zárva vannak. Soha ne legyen nyitva ajtó vagy ablak légkondicionált helyiségben. Nézze meg, hogy a légkondicionáló nincs kitéve direkt napsugárzásnak az ablakon keresztül. Ha igen akkor tolja távolabb (mobil klíma esetén) az ablaktól, de ha lehet akkor húzza el az ablak előtt a függönyt, vagy engedje le a redőnyt, így hamarabb lehűl a levegő a kívánt hőfokra. Ellenőrizze, hogy a gége cső (mobil klíma esetén) nincs-e megtörve, vagy esetleg nem csúszott-e ki az üvegen lévő hüvelyből vagy faláttörésből. Vizsgálja meg, a légszűrők tisztaságát, ha elpiszkolódtak akkor tisztítsa meg szappanos vízzel. A pollen szűrőket soha ne tisztítsa. A pollen szűrőket csak cserélni lehet!

Ártalmas-e a klímakészülékben található hűtőközeg az egészségemre?

A hűtőközeg, amit a szobai légkondicionálókban használunk nem mérgező és nem éghető. Nagyobb koncentráció belégzése esetén kardiológiai problémák léphetnek fel az emberi szervezetben. De ekkora koncentrációjú hűtőközeg jelenléte, amely ilyen károsodást okozhat az ilyen szobai rendszereknél lehetetlen, hogy kialakuljon. Mivel a gázok használatát Magyarországon jogosítványokhoz kötik a jogszabályok, ezért még autóklímák gázzal történő feltöltését sem szabd otthon végezni, ezeket is csak zöldkártyával rendelkező hűtőgép és klímaszerelő végezheti.

Mit jelent az EER és a COP?

Mit jelent az EER?
Az EER érték hűtési üzemmódban, adott környezeti hőmérsékleten utal a klímaberendezés hatásfokára. Hűtési jósági foknak is nevezzük. Ez a szabvány érték azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés adott elektromos energia felvételnél milyen hűtőteljesítménnyel bír. Az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel hányadosa. Az EER az egyik legfontosabb jellemzője a légkondicionálóknak és egyben az energiaosztály meghatározója.

Mit jelent a COP?
A COP egy mérőszám, mely a hűtő és fűtő rendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a hőszivattyús (azaz fűtő funkcióval is rendelkező) berendezések kapcsán “fűtési jósági fok”-nak is hívjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény (adott környezeti hőmérsékleten) és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Innen a dimenziója (W/W). Minél magasabb ez az érték, annál jobb hatásfokú, tehát adott fűtési feladat ellátásához kevesebb áramot felhasználó, így energiatakarékosabb a berendezésünk.

Energetikai hatásfok

Az első dolog a gazdaságossági számítás. A magas hatékonyságú rendszerek csökkentik az energiafelhasználást, ezáltal a felhasználási költségeket. Nem is gondolná az ember, hogy Magyarországon háztartásunk energia felhasználásának több mint 70%-át lakásunk fűtésére-hűtésére fordítjuk. Csupán a fennmaradó 30% energiát használjuk autózásra, főzésre, illetve melegvíz-készítésére. A modern épületek hőszükséglete az új és egyre újabb hővédelmi szabványoknak megfelelően használt hőszigeteléssel egyre csökken. A hűtési berendezés teljesítményének igazítása a konkrét igényekhez egyben a környezet védelmét is szolgálja. Ezeknél az épületeknél másképpen kell megválasztanunk a felhasználandó energiát, melyhez más hűtés méretezési eljárás is járul. Lakásklimatizálás során az energia megtakarítást, számítások alapján elvégezhetjük. Ezt természetesen mindenki maga is elvégezheti, itt csupán néhány adatnak kell segítségképpen rendelkezésre állni. Mint tudjuk a lakásklíma berendezés villamosenergiát használ fel hűtéséhez, de nem mellékes, hogy mennyit.
Mérőszám, melynek értéke hűtő-fűtő klímaberendezésenknél került meghatározásra, fűtésnél a COP (Coefficient Of Performance), hűtésnél az EER (Energy Efficiency Ratio) elnevezés használatos. Az energiacimke egy az EU által alkalmazott minősítési rendszer. Ennek meghatározását a klímaberendezés gyártóitól is megköveteli a törvény, amely szigorú szabályokhoz kötött.

Mi az inverteres klíma?

Lényegében inverteres klíma esetén a teljesítmény terheléshez illesztett vezérléséről van szó, aminek sok, további előnye létezik.

Inverteres klíma működése.

A klímaberendezés beltéri egységében érzékelő figyeli a szoba hőmérsékletét. Ezt az értéket egy belső elektronika folyamatosan figyeli, és folyamatosan hasonlítja is azzal, amit mi beállítottunk a távirányítón, vagyis amit a távirányító még a bekapcsolás alkalmával elküldött neki. Egy hagyományos elven működő klíma esetében, ha a szoba hőmérséklete meghaladja az általunk beállított hőmérsékletet, a kompresszor bekapcsol, és a beltéri klíma hűteni kezd. A klíma kikapcsolása természetesen akkor történik, ha szoba hőmérséklete ismét a beállított hőmérséklet alá esik. Ez a módszer folyamatos ki-be kapcsolgatással tartja fenn a beállított hőmérsékletet. Az inverteres klíma annyiban különbözik a hagyományostól, hogy nem kapcsol ki és be igazán, valahol a kettő között dolgozik, ami a terhelés szempontjából rendkívüli előny. Az inverteres klíma teljesítmény-vezérlés folyamatos szabályozást tesz lehetővé, így az inverteres klíma, működésének minden pillanatában, éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények megkívánnak. Gondoljunk a fényerő-szabályozós lámpára, amit az aktuális fényviszonyoknak megfelelően állíthatunk be. Persze technikailag sokkal bonyolultabb és összehangoltabb rendszerről van szó egy lámpánál, ami drágábbá is teszi az inverteres klímaberendezéseket, de a megemelkedett komfortérzet és számos előny, amit a technika még magában rejt hosszú távon mindenképpen kifizetődő.
Inverteres klíma előnyei

Az inverteres klíma precízebb hőmérséklet-beállítást tesz lehetővé, hiszen nincs “ki-be” kapcsolgatás, így nincs hőmérsékletingadozás sem. Az emberek egy része érzékeny lehet az ilyesmire és fáradtság, valamint növekvő reakcióidők kísérhetik a jelenséget.
Csendesebb működést tesz lehetővé, hiszen a kültéri klíma egység nagyon ritkán jár 100%-on vagy afelett. Az inverteres klíma megoldással 5-120%-ig szabályozható a teljesítmény. A hangtalan működés miatt, akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük klímánkat.
Az indítási áramlökések sok helyen szinte szó szerint lehetetlenné teszik a légkondicionálók telepítését, mivel a hálózat nem bírja el a hirtelen felvett áramcsúcsokat. Az inverteres klíma nem 100%-os fordulattal próbál meg elindulni. Minimális teljesítményfelvétellel képes az indulásra és a 100%-ra való felpörgetés csak ezután következik. Így a megoldás az indítási áramlökéseket is kiküszöböli.
Az inverteres klíma hatásfokban lényegesen eltér a többi hagyományos elven működő klímaberendezéstől. A titok abban a teljesítmény-tartományban rejlik, amikor a klíma nem 100, hanem kevesebb, pl. csak 50%-on üzemel. Ilyenkor ugyanis a kompresszorhoz gyárilag méretezett hőcserélők, amik a klíma névleges teljesítményét hivatottak leadni, túlméretezetté válnak, és a hűtőrendszer hatásfoka megemelkedik. Ez a megemelkedett hatásfokú rendszer sokkal kisebb befektetett energiával is képes hűtőteljesítményét leadni, így jelentős mértékű villamos energia (40-50%) spórolható meg az inverteres klímák használatával.
Inverteres klíma hatásfoka a hagyományos vezérlésű berendezésekkel szemben.

Nincs hideg légáram! Mivel csökkent teljesítménnyel is képes dolgozni egy inverteres klíma készülék, az általa kifújt levegő hőmérséklete jóval kellemesebb lehet egy 100%-on dolgozó “hagyományos” típus által kifújt levegő hőmérsékleténél. Az inverteres klímáknak egyre javuló előnye továbbá, hogy évről évre olcsóbbak, valamint, hogy egyre több, további, komfortot fokozó funkcióval látják el őket.

Kell-e karbantartani a klímát?

Ez a típustól és a márkától is függ, beszereléskor pontos információt kapunk a garanciális feltételekről. Általában évi 1-2 alkalmas karbantartást szoktak előírni a jótállási feltételekben. A nagyobb márkák általában hosszabb garanciális feltételekkel bírnak, mint például a Samsung klímák, LG klímák, Midea klímák. Érdemes klíma márkától függetlenül renszeresen (évente) karbantartani klíma berendezésünket, ezzel növelve életartalmát a légkondicionálónak.

Milyen hosszú az élettartama egy légkondicionáló berendezésnek?

Az élettartam hossza nagyban függ a kiválasztott márka típusától, továbbá függ a használattól és attól, hogy a készülék milyen rendszerességgel volt szervizelve. Általánosságban elmondható, hogy egy olyan berendezés, amely lakossági felhasználásban üzemel, megfelelő minőségű, rendszeres karbantartás mellett 15-20 évet is képes gond nélkül működni, csakúgy mint bármilyen egyéb háztartási gép.

Mi az a BTU/h és a kW/h?

Mértékegységek, amelyben a hűtési/ fűtési teljesítményeket adják meg. A hűtőteljesítmény jelzésére legtöbbször a BTU/h, kcal/h és a kW/h mértékegységeket használják. A BTU az angol hőegység rövidítésből ered (British Thermal Unit) és az egyik legelterjedtebb mértékegység a klímatechnikában. 1 BTU -azaz energia- amely képes 1 font vizet 1° F (fahrenheite) fokkal emelni vagy csökkenteni. Magyarországon leginkább a kW-ot használjuk az átváltást pedig a következők szerint végezzük; 1 kW az 1000 W és 1 BTU/h egyenlő 0,293 W-al.

Jó tudni mielőtt klímát vásárolna!

A klíma berendezések különféle hűtőteljesítményűek, méretűek, más más szobaméretet tudnak optimálisan hűteni vagy fűteni. A megfelelő berendezés kiválasztása szakembert igényel! Azonban előnyős ha a vásárló is tisztában van néhány dologgal. A helyes berendezés kiválasztásakor néhány fontos alap dolgot tisztázni kell. Első és legfontosabb, hogy a fent említett berendezések az esetek többségében egy helyiség hűtésére alkalmasak. Persze komfort berendezéssel megoldható, több helyiség klímatizálási problémai. A megoldásra az ablak, a mobil és az osztott rendszerű berendezések közül csak az osztott rendszerű berendezés esetén van lehetőség, ilyen esetekben nagyrészt úgynevezett multi berendezéseket alkalmaznak, amennyiben ez lehetséges és a választott márka méret sorában található megfelelő berendezés, amennyiben nincs megfelelő berendezés akkor a két vagy több helyiséget csak különálló készülékek beépítésével lehet klímatizálni. Ha Ön tervezi lakása, vagy egyéb helyisége klímatizálását, akkor általában a szakemberek következő kérdéseire kell választ adnia:

  • Helyiség méretei, tájolása
  • Ablak felület nagysága
  • Helyiség rendeltetése (pl.: hálószoba, üzlethelyiség, stb.)
  • Helyiségben tartózkodó emberek száma
  • Helyiségben lévő hőtermelő gépek, (például számítógépek, hűtőberendezések, stb.) teljesítménye
  • Világító testek száma, teljesítménye

Ezen adatokból a szakemberek meghatározzák azon klímaberendezéseket melyek megfelelőek az adott szoba, terület hűtésére, fűtésére esetleges párátlanítására. Azonban bizonyos esetekben nincs szükség az ilyen pontos meghatározásra. Ilyen eset lehet például egy átlagos nappali, hálószoba, konyha ugyanis ekkor legtöbbször tapasztalataik alapján választanak klímaberendezést a szakcégek. A hűtésre kiválasztott helyiség légköbméterének ismerete még nem elég ahhoz, hogy eldöntsük, milyen fajta és mekkora teljesítményű berendezés szükséges. Fontosabb szempont a szoba alapterülete, tájolása, az átmelegedő ablakfelületek nagysága, és az hogy általában hányan tartózkodnak a helyiségben, s milyen hőtermelő berendezések működnek ott. A rosszul megválasztott készülék nem biztosítja az elvárt hőfokot, ami a berendezés folyamatos túlterhelését fogja kiváltani, ezáltal csökken az élettartama, viszont nő a villanyszámla.

Mi a split klíma?

A klímaberendezések típusai közül a split klíma elterjedése ugrott meg az utóbbi években. Az elnevezés jelentéséből adódóan két részből tevődik össze. Ezt fejezi ki a split szó, amelynek a jelentése: osztott. A szerkezet kül- és beltéri egységét 1 pár hőszigetelt rézcső köt össze. A split klíma rendkívül praktikus, hiszen bárhová felszerelhető, programozható és távirányíthatóak. Mivel a kompresszor a kültéri egységeben található, így a zajszintjük nulla. Új épületek esetében a rejtett elhelyezés is lehetséges, ami esztétikai szempontból sem zavaró. Ez a lehetőség a régi épületeknél már csak átalakítással oldható meg. A beltéri és kültéri egységeknek is vannak külön típusai. A beltéri egység legnépszerűbb típusa az oldalfali beltéri egység, további típusai pedig:

  • Mennyezeti/parapet: mennyezetre vagy padlóra állítva szerelhető.
  • Álmennyezeti kazettás: álmennyezetbe építhető.
  • Álmennyezeti légcsatornázható: a helyiségben csak elszívó és befúvó rácsok láthatóak ezek vannak összekötve légtechnikai idomokkal, csövekkel a hűtőtesttel.

Több helyiség hűtése is megoldható egy egységgel a kívánt hűtőteljesítményekhez a megfelelő egység kiválasztásával. A kültéri egységet a külső térben a szabadban helyezzük el. A két egységet egy szigetelt rézcső pár kapcsolja össze. A kültéri egység két típusa a mono split klíma, amelynél egy beltéri egységhez egy kültéri egység csatlakozik, illetve a multi split, amely akár 2, 3, vagy 4 beltéri egységgel is rendelkezhet.

Hol használható az ablakklíma?

Egyszerű és kompakt megoldást kínál a kevésbé elterjedt ablakklíma, pedig a készülék telepítése és karbantartása nem igényel sok munkát. Bárhova be lehet építeni a készüléket, de a légáramlás szempontjából az blak felső harmada az ideális, ám figyelembe kell venni a kezelhetőséget, illetve azt, hogy a klíma készülék megfelelő rezgésszigetelt alapon legyen. Ezeket a gépeket lehet falba, vagy nyílászáróba szerelni a megfelelő kivágás és tartószerkezet elkészítése után. Egyértelmű elvárás, hogy a tokozáson lévő levegőnyílásoknak szabadon kell maradni, hiszen másként nem képes működni a gép. A kültér felé némi lejtést kell biztosítani az egységnek, hogy a keletkező cseppvíz az elvezető nyílás felé tudjon folyni.

A klímaberendezés belső ventilátorra egy levegőszűrőn keresztül szívja be a levegőt, át egy elpárologtató hőcserélőn, majd visszavezeti a kifúvórácson keresztül a helyiségbe. A ventilátor általában több fokozatú, és a levegőszűrő is kapható pollenszűrős változatban. Tekintettel arra, hogy felépítése egyszerű, a klíma berendezés csak bizonyos határokon belül használható, illetve csak behatárolt igényeket képes kielégíteni. Egy helyiségben 20-26 fokot képes tartani, nagyságának kiválasztása függ a helyiség fizikai méreteitől, a falak, ablakok méretétől, anyagától, a bent tartózkodó személyek számától.

Az ablakklíma energetikai hatásfoka ? vagyis a kinyert hűtőenergia/bevitt elektromos energia ? a hűtőrendszerek között a legalacsonyabb, ezért az üzemeltetési költsége viszonylagosan magad, a beruházási költség viszont alacsony. Ezek a berendezések meglehetősen zajosak, ezért igazán csak irodák klimatizálásra alkalmasak.

Az utóbbi időben az ablakklíma berendezések kiszorulóban vannak. Ezek telepítése során amúgy sincsenek igazi kihívások, mivel a kivitel egyben meghatározza az elhelyezhetőséget is.

Hogyan ne hűtsük a tetőteret?

A kánikulai hőség leginkább talán a tetőterekben élők szervezetét teszi próbára, ha az épületek nincsenek kellően védve a napsugárzástól. A tetőterek klimatizálására is sokféle megoldás létezik, ám tervezői tudás vagy tapasztalat hiányában a méregdrága, de rosszul kiválasztott és elhelyezett klímaberendezések több százezer forintos kárt jelenthetnek, s nem utolsó sorban hosszan tartó, makacs megfázást. A jól megtervezett klíma rendszer úgy hűt, hogy észre sem vesszük, és nem is halljuk, egyszerűen csak fokozódik a komfortérzet. Gyakran hibás elgondolás, hogy a tetőteret egyetlen nagyobb teljesítményű klímaberendezéssel próbálják lehűteni, azonban a hideg csak a zárt tereket kezdi lehűteni, tehát a nyitva hagyott ajtó nem megoldás. Ha a lépcső nincs ajtóval lezárva, a hideg nagyobb fajsúlyánál fogva képes a legalsó szintig, adott esetben a pincéig lefolyni, így a berendezéstől két méterre lévő szobában nem lesz érezhető a hűtés, viszont az alsóbb helyiségekben sem, mert a hideg lefelé történő utazása során felmelegszik. Ha a teret érő külső hőterhelés nagyobb, mint a klíma teljesítménye, akkor csak a felmelegedés gyorsaságát tudjuk fékezni, hidegebb nem lesz a helyiségben. S mivel nem érezni a hideget, ezért a felhasználó a legnagyobb ventilátorfokozatra állítja a berendezést, ami még így sem hűti le a lakás, de erős huzatot csinál, s komoly egészségkárosító hatása lesz.